Αμαλιάδα

Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας σε 4 Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+.

Συνεχίζοντας την πολλή καλή παράδοση των υψηλών αξιολογήσεων από την Εθνική μονάδα Ι.Κ.Υ. διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+, το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας έχει την έγκριση υλοποίησης 1 Προγράμματος Σχολικών Συμπράξεων και 1 Προγράμματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (με 3 ροές) πρακτικής άσκησης μαθητών.

Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας στοχεύει αποκλειστικά στην υλοποίηση προγραμμάτων που περιλαμβάνουν εμπλοκή και μετακίνηση μαθητών ώστε να δίνει τις ευκαιρίες στα παιδιά να ζήσουν την εμπειρία ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος, να ζήσουν και να γνωρίσουν Ευρωπαϊκές χώρες και μαθητές-τριες από αυτές τις χώρες και να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μέλλον. Η επιλογή των μαθητών γίνεται με μια σειρά από κριτήρια, με γνώμονα τη συμμετοχή όσων περισσότερων παιδιών με λιγότερες ευκαιρίες καθώς και με γεωγραφική κατανομή σε όλη την περιοχή από την οποία δέχεται μαθητές το σχολείο. Η συμμετοχή όλων των μαθητών-τριων είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και τηρούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες για την υγιεινή και ασφάλεια των εμπλεκόμενων.

Αναλυτικότερα στο πρόγραμμα των Σχολικών Συμπράξεων και με βάση μία ιδέα του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας υλοποιείται πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα και των start up επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή 6 χωρών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία). Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και Κολέγια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες τις χώρες με την εμπλοκή 30-40 ατόμων ανά σχολείο συνολικά,
  • σεμινάρια από εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες,
  • εργαστήρια,
  • δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής επιχείρησης (e-shop)
  • και επισκέψεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023 και η πρώτη συνάντηση των συντονιστών για το καθορισμό των λεπτομερειών θα υλοποιηθεί στα νησιά Γκραντ Κανάρια της Ισπανίας στα μέσα Νοέμβρη.

Μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί 2 συναντήσεις με τηλεδιάσκεψη όπου έγιναν παρουσιάσεις των σχολείων και των μαθητών και ένα σεμινάριο από καθηγητή Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την ενθάρρυνση για συμμετοχή σε start up επιχειρήσεις.

Στο πρόγραμμα Επαγγελματικής εκπαίδευσης, προβλέπεται η πρακτική άσκηση 30 μαθητών-τριων σε επιχειρήσεις του εξωτερικού για 14 ημέρες συν τις ημέρες του ταξιδιού.

Οι επιχειρήσεις είναι απόλυτα σχετικές με τις ειδικότητες των μαθητών-τριων και συγκεκριμένα μονάδες φροντίδας – υγείας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αγροτικές επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης αγροτικών και ζωικών προϊόντων, μικρές επιχειρήσεις και οργανισμοί και επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουριστικό τομέα.

Οι επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί από εταίρους με τους οποίους συνεργάζεται το σχολείο και διαθέτουν υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε πρακτικές ασκήσεις.

Οι χώρες στις οποίες θα υλοποιηθούν τα προγράμματα είναι:

Δανία για τον Τομέα Οικονομίας Διοίκησης και Τουριστικών Επιχειρήσεων

Γαλλία για τον Τομέα Γεωπονίας και Τροφίμων

Ολλανδία για τον Τομέας Υγείας Πρόνοιας

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2022.

ypaideias
digi school
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Τεχνική Στήριξη
Saferinternet.gr