Αμαλιάδα

Περιβαλλοντική Επίσκεψη στο ΚΠΕ Ιθάκης

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ιθάκης πραγματοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου από 14 έως και 17 Απριλίου 2013.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιθάκης ιδρύθηκε το 2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2008. Από το Σεπτέμβριο του 2009 στεγάζεται στο Δημοτικό Ξενώνα «Οδυσσέας» στο Βαθύ της Ιθάκης.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ υποδέχθηκαν θερμά τους μαθητές και αμέσως ξεκίνησαν την εφαρμογή του προγράμματος με τίτλο "Τα σκουπίδια του ενός ... ο θησαυρός των πολλών", που περιλάμβανε προβολές σχετικές με την Ιθάκη και τη λειτουργία του ΚΠΕ, καθώς και για τη σημασία και τα οφέλη της Ανακύκλωσης. Ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες στην αίθουσα εκδηλώσεων και επιδαπέδιο παιχνίδι (Taboo - παντομίμα - σκιτσογραφίες).

Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη και κατανόησαν την αξία των "άχρηστων" υλικών. Ενημερώθηκαν και έδειξαν να προβληματίζονται εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του όγκου απορριμάτων και προσπάθησαν να αναζητήσουν λύσεις. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η ανακύκλωση, οι οργανικές και πρώτες ύλες, το αλουμίνιο, οι ΧΥΤΑ και τα βιοδιασπώμενα υλικά, ενώ γνώρισαν ανακυκλώσιμα υλικά και τους τρόπους διαχείρισής τους.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε το απόγευμα με θεατρικό παιχνίδι, όπου οι μαθητές καλλιέργησαν τις σκηνοθετικές και υποκριτικές τους ικανότητες με ταυτόχρονη ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Την Τρίτη 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Βόρειας Ιθάκης, κατά την οποία οι μαθητές μετέβησαν στην Ιερά Μονή των Καθαρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σταυρού και τα χωριά Ανωγή, Σταυρό και Κιόνι, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφθηκαν τη μυθική σπηλιά του Εύμαιου.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ μέσα από το οποίο οι μαθητές καλλιέργησαν την ερευνητικής διάθεση και την άσκηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων.

Σαν αποτέλεσμα της επίσκεψης στο ΚΠΕ Ιθάκης, οι μαθητές κατανόησαν τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες και οι αποφάσεις των ανθρώπων στους φυσικούς πόρους της γης, στην παγκόσμια και τοπική κοινότητα, και γενικά στο περιβάλλον και έδειξαν να διαμορφώνουν θετική στάση με αλλαγή της κυρίως καταναλωτικής συμπεριφοράς τους.

Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ευχαριστούν θερμά τους υπευθύνους και τα στελέχη του ΚΠΕ Ιθάκης για τη φιλοξενία τους και τις προσπάθειές τους για την πραγματοποίηση της επίσκεψης.

ypaideias
digi school
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Τεχνική Στήριξη
Saferinternet.gr