Αμαλιάδα

Love The Nature, Save Your Future - Sekerpinar Τουρκίας

8η συνάντηση στο Sekerpinar της Τουρκίας.

Η τελευταία συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius με τίτλο ?Love The Nature, Save Your Future? πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Ertugrul Kurdoglu (?ayirova Mehmet Akif Ersoy) Anadolu Lisesi, Cayirova Kocaeli της πόλης Sekerpinar της Τουρκίας από 12 μέχρι 18 Μαΐου 2013.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του παραπάνω σχολείου, το οποίο σημειωτέον επιχορηγείται από ντόπιες εταιρίες και βιομηχανίες, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, την καθημερινότητα, τη σχολική ζωή, την ιστορία και την κουλτούρα της Τουρκίας, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα.

Την πρώτη μέρα της συνάντησης επισκεφθήκαμε το σχολείο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή γνωριμίας και υποδοχής, αρχικά με παραδοσιακούς χορούς από παιδιά του σχολείου και στη συνέχεια με παρουσιάσεις από τους μαθητές των φιλοξενούμενων σχολείων των ομορφιών και των αξιοθέατων των χωρών τους με φωτογραφίες, τραγούδια και βίντεο. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και το γεύμα με παραδοσιακά Τούρκικα φαγητά. Το απόγευμα οι μεν καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα συνεδρίασαν για την τελική αξιολόγησή του, οι δε μαθητές έπαιξαν basketball και volleyball στα γήπεδα του σχολείου. Η μέρα συνεχίσθηκε με δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης Gebze και έκλεισε με σύναξη στον κήπο του υποδιευθυντή του σχολείου, όπου μας προσφέρθηκε τσάι και φρούτο, τα οποία παραδόξως μας ανέβασαν το κέφι και αρχίσαμε τα τραγούδια και τους χορούς.

Την επόμενη μέρα αρχικά επισκεφθήκαμε κατά σειρά το σπίτι - μουσείο του φημισμένου ζωγράφου Osman Hamdi Bey, το κάστρο του Eskihisar και το Αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο στην πόλη Izmit. Το μεσημέρι γευματίσαμε όλοι μαζί στο εστιατόριο του εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων του Izaydas. Ακολούθησε διάλεξη του μάνατζερ του εργοστασίου για τις μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων που πραγματοποιούνται με στόχο την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Ήταν πράγματι εντυπωσιακά τα όσα μας είπε και μας έδειξε. Το απόγευμα μας ξενάγησαν στη λίμνη Βοάνη (Sapanca), η οποία αποτελεί τουριστικό θέρετρο του Δήμου του Kocaeli, ενώ το βράδυ δειπνήσαμε πάλι σε παραδοσιακή ταβέρνα της Gebze.

Την τρίτη μέρα αρχικά επισκεφθήκαμε το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο Έρευνας του Μαρμαρά (TUBITAK), στο οποίο κατασκευάζουν μπαταρίες κάθε τύπου και μετατρέπουν τα συμβατικά αυτοκίνητα σε υβριδικά. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μνημείο του Αννίβα και κατόπιν το εμπορικό κέντρο της Gebze, όπου αφού κάναμε τις αγορές μας, γευματίσαμε κατά ομάδες. Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στον περίφημο βοτανικό και ζωολογικό κήπο της Gebze και το βράδυ δειπνήσαμε ως συνήθως.

Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήσαμε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ξεναγηθήκαμε κατά σειρά στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο (Basilica Cistern), στην Αγία Σοφία, στο Μπλε Τζαμί, στο ανάκτορο - μουσείο Topkapi και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης. Το απόγευμα κάναμε μια μικρή βόλτα για αγορές στο Grand Bazaar (κλειστή αγορά) της Πόλης και στη συνέχεια μια σύντομη αλλά ευχάριστη κρουαζιέρα στο Βόσπορο με το πλοίο της γραμμής. Το βράδυ έκλεισε με δείπνο σε ψαροταβέρνα της παραλιακής πόλης Eskihisar, όπου και βρισκόταν το ξενοδοχείο μας.

Την τελευταία μέρα, αφού αγοράσαμε τα δώρα μας από τη Gebze, πήγαμε στο σχολείο όπου τα παιδιά εξέθεσαν τα χειροτεχνήματα από απλά ανακυκλώσιμα υλικά που κατασκεύασαν τα ίδια, προκαλώντας ιδιαίτερο θαυμασμό σε όλους. Ακολούθησε γεύμα για όλους σε παραδοσιακή ταβέρνα, προσφορά του Δήμου της Gebze. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης στο σχολείο που συνοδεύτηκε με ανταλλαγή δώρων, απονομή αναμνηστικών και το καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο μουσικοχορευτικό πάρτυ. Η βραδιά τελείωσε με δείπνο σε παραλιακή ταβέρνα της Eskihisar το οποίο συνοδεύτηκε για πρώτη (και τελευταία) φορά με κρασί, ζωντανή μουσική και χορό.

ypaideias
digi school
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Τεχνική Στήριξη
Saferinternet.gr