Αμαλιάδα

Love The Nature, Save Your Future - Αμαλιάδα

3η συνάντηση στην Αμαλιάδα.

Την εβδομάδα μεταξύ 23 και 27 Απριλίου 2012 το σχολείο μας, 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μαθητές και καθηγητές από επτά διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Comenius με τίτλο ?Love The Nature, Save Your Future?.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με υποδοχή των χωρών στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου από τον διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς αλλά και εκπροσώπους των μαθητών. Στη συνέχεια, οι χώρες είχαν ετοιμάσει μια μικρή παρουσίαση για το σχολείο τους, την περιοχή από την οποία προέρχονται, αλλά και τα ήθη και έθιμα των χωρών τους σχετικά με την γιορτή της Πρωτομαγιάς.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και, αφού, προμηθεύτηκαν τον ανάλογο εξοπλισμό (τσάντα με κολατσιό και αναμνηστικό καπέλο) φύγαμε για την παραλία της Κουρούτας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και να μαζέψουν κοχύλια, πέτρες και γυαλάκια χρήσιμα για τα κολάζ που θα κατασκεύαζαν την ερχόμενη Τετάρτη. Έπειτα από μια σύντομη πεζοπορία κατά μήκος της περιοχής του Μαραθιά, μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν μαθήματα ιππασίας στον Ιππικό Όμιλο της περιοχής.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων όπου ύστερα από μια θεωρητική προσέγγιση και παρουσίαση της διαχρονικής πορείας και εξέλιξης του Ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας επισκεφτήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Οι φιλοξενούμενοι είχαν μια βιωματική προσέγγιση του υγιούς συναγωνισμού μέσα στη φύση, καθώς πραγματοποιήθηκε εργασία πεδίου με θεματικούς άξονες την προετοιμασία των αθλητών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τους "αγώνες" οι "αθλητές" απόλαυσαν τον καφέ τους και αγόρασαν αναμνηστικά στο Κατάκολο.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου στο εργαστήριο Βρεφοκομίας του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, με τα υλικά που συνέλεξαν από την παραλία της Κουρούτας και με πολύ φαντασία και δημιουργικότητα, οι φιλοξενούμενοι δημιούργησαν στεφάνια με αφιέρωμα στη θάλασσα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και μαθήματα πρώτων βοηθειών στο εργαστήριο Νοσηλευτικής όπου τα παρακολούθησαν ανά ομάδες. Έως ότου οι μαθητές τελειοποιήσουν τις δημιουργίες τους, οι συντονιστές από όλες τις χώρες του προγράμματος πραγματοποίησαν μια μικρή σύσκεψη αναφορικά με την πορεία του και τις μελλοντικές δράσεις. Εν τω μεταξύ οι καθηγητές του σχολείου προετοίμασαν το γεύμα στην κεντρική αίθουσα του σχολείου με παραδοσιακά χειροποίητα φαγητά φτιαγμένα από τους ίδιους. Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Το βράδυ ο δήμαρχος Ήλιδας παρέθεσε δείπνο στους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς στο ξενοδοχείο Amalias.

Την επομένη επισκεφθήκαμε το κάστρο Χλεμούτσι και ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνη αρχαιολόγο. Ήπιαμε καφέ στο λιμάνι της Κυλλήνης κερασμένο από το Λιμενικό Ταμείο και το γραφείο του ΕΟΤ της περιοχής. Επισκεφθήκαμε την Αρχαία Ήλιδα και το μουσείο της, περάσαμε από το φράγμα του Πηνειού και καταλήξαμε για γεύμα στη Φάρμα Πολυζωγόπουλου. Εκεί θαυμάσαμε τον ζωολογικό κήπο και τα αγόρια έπαιξαν ποδόσφαιρο. Τέλος, η διοργάνωση ελληνικής βραδιάς με χορούς και τραγούδια προς τιμήν των φιλοξενούμενών μας, ολοκλήρωσε την παραμονή τους.

Δυστυχώς οι μέρες κύλησαν γρήγορα, η ώρα της αναχώρησης έφτασε και η εβδομάδα στην Ελλάδα έκλεισε με μια απολαυστική τελετή λήξης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου με χορούς και τραγούδια από τους μαθητές του σχολείου, αλλά και τους φιλοξενούμενους. Στο τέλος πιαστήκαμε όλοι μαζί σ?ένα μεγάλο κύκλο και χορέψαμε συρτάκι.

ypaideias
digi school
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Τεχνική Στήριξη
Saferinternet.gr