Αμαλιάδα

Love The Nature, Save Your Future - Ρίγα Λετονίας

1η συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας.

Το σχολείο μας έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius με τίτλο ?Love The Nature, Save Your Future?, μια πολυμερή σύμπραξη οχτώ σχολείων της Ε.Ε διάρκειας δύο χρόνων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο σχολείο Riga Secondary School No.47 στη Ρίγα της Λετονίας από 4 έως 10 Δεκεμβρίου του 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής οι εταίροι είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για την πορεία του προγράμματος και να προγραμματίσουμε τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια όλης της χρονιάς.

Τη πρώτη μέρα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των σχολείων με οπτικοακουστικά μέσα, καθώς και των περιοχών όπου εδρεύουν. Στη συνέχεια ακολούθησε τελετή υποδοχής από τη Διεύθυνση του Σχολείου κατά την οποία έγινε ανταλλαγή δώρων και τραβήχτηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Κατά την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου εντυπωσίασε το πλήθος των μεταλλείων που έχει κατακτήσει η ομάδα μπάσκετ του σχολείου και βέβαια το κλειστό γυμναστήριο το οποίο ήταν άρτια εξοπλισμένο.

Μετά την ξενάγηση ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αγώνα χόκεϋ μεταξύ Λετονίας και Ρωσίας. Την επομένη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Getlini, αλλά και στην περιοχή της Sigulda όπου θαυμάσαμε το κάστρο Turaida και το σπήλαιο Gutmanis. Το βράδυ δειπνήσαμε στο εστιατόριο LIDO.

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Ρίγας, το οποίο έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή αρχιτεκτονική, τέχνης Art Nouveau, και έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Την επόμενη μέρα την αφιερώσαμε σε δραστηριότητες μέσα στο σχολείο, όπως την παρακολούθηση μαθημάτων, αλλά και την κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτών τις οποίες και ανταλλάξαμε μεταξύ μας οι χώρες.

Η τελευταία μέρα περιελάμβανε ξενάγηση στο παραδοσιακό αρτοποιείο Laci όπου παρακολουθήσαμε την παρασκευή ψωμιού με βάση οικολογικές μεθόδους παρασκευής και βοηθήσαμε στο πλάσιμο μπισκότων φορώντας πάντα προστατευτικές ποδιές και σκούφους.

Η εβδομάδα έκλεισε με την τελετή λήξης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου όπου παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια  της Λετονίας από μαθητές του σχολείου. Οι οικοδεσπότες έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και οι υπόλοιπες χώρες τους δικούς τους παραδοσιακούς χορούς. Έτσι οι Ισπανοί χόρεψαν Sevillanas, οι Ρουμάνοι Πόλκα και εμείς Συρτάκι, το οποίο ξεσήκωσε όλους τους συμμετέχοντες.

ypaideias
digi school
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Τεχνική Στήριξη
Saferinternet.gr