Αμαλιάδα

Love The Nature, Save Your Future - Τυτουβενάι Λιθουανίας

5η συνάντηση στην Tytuvenai της Λιθουανίας.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius με τίτλο ?Love The Nature, Save Your Future? στο οποίο συμμετέχουν οχτώ σχολεία από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση στη πόλη Tytuvenai της Λιθουανίας. Η επίσκεψη υλοποιήθηκε μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου 2012 έως και 6 Οκτωβρίου 2012 στο Tytuvenai Gymnasium, ένα σχολείο στο οποίο δίνουν μεγάλη έμφαση στον αθλητισμό, αλλά και την καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών μέσα από το τραγούδι και το χορό.

Η υποδοχή από τους μαθητές πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της συνάντησης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους συμμετέχοντες και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του περιβαλλοντικού ερωτηματολογίου ?ECO-QUIZ: HOW GREEN YOU ARE?? που είχαν ετοιμάσει. Μετά από ένα σύντομο γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου, ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του, αλλά και στο ιστορικό μοναστήρι της πόλης. Όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές, φιλοξενούμενοι και οικοδεσπότες, γλέντησαν το βράδυ στο ξενοδοχείο.

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία στο μάθημα οικοκυρικών, να δημιουργήσουν μια ανθοδέσμη από φύλλα πλατάνου, αλλά και κύκνο από φέτες μήλου. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη πόλη ?iauliai. Ακολούθησε ξενάγηση σε σημαντικά αξιοθέατα όπως το Hill of Crosses και το μουσείο Ποδηλάτου. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με αγώνα μπόουλινγκ και φαγητό στο εμπορικό κέντρο Akropolis.

Την τρίτη μέρα είχαν σειρά οι αθλητικές δραστηριότητες. Στο γήπεδο του σχολείου διεξήχθησαν μεταξύ άλλων αγώνας δρόμου, σφαιροβολίας και χούλα χουπ. Μετά το γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου ακολούθησε συνάντηση εργασίας για τους καθηγητές και καλλιτεχνικές δημιουργίες με θέμα "Colours of the Earth" από τους μαθητές. 

Η Πέμπτη 4 Οκτωβρίου περιελάμβανε επίσκεψη στο τοπικό δασικό πάρκο και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος. Ενθουσιασμό προκάλεσαν σε όλους η πεζοπορία γύρω από την λίμνη Gilius και η κωπηλασία με κανό.

Οι οικοδεσπότες του προγράμματος προγραμμάτισαν την επίσκεψη για στη Βίλνιους, την πρωτεύουσα της χώρας, την τελευταία μέρα έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο στην επιστροφή τους. Πρώτα μας ξενάγησαν στο Παρεκκλήσι Lady of ?iluva και το κάστρο Trakai, τα οποία βρίσκονται στα περίχωρα της Βίλνιους. Στην πρωτεύουσα, πέρα από τα σημαντικά αξιοθέατα όπως το TV Τower, από την κορυφή του οποίου φαίνεται όλη η πόλη, το κάστρο Gediminas και ο Καθεδρικός Ναός, αυτό που αξίζει περισσότερο είναι η Παλιά Πόλη, μία από τις μεγαλύτερες υπάρχουσες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

ypaideias
digi school
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Τεχνική Στήριξη
Saferinternet.gr